ILP Reforma Llei Electoral

Perquè el teu vot valgui el mateix! El teu vot no val el mateix. El teu vot té un pes diferent depenent d’on vius. Això no és just. La democràcia es basa en la igualtat de tots els ciutadans. I la primera igualtat ha de ser la igualtat del vot. Aquest és un principi democràtic elemental que s’incompleix a Catalunya des de fa molt temps.

Des de fa més de quaranta anys els líders nacionalistes s’han negat una vegada i una altra a aprovar una llei electoral pròpia per a Catalunya. Han bloquejat sistemàticament qualsevol intent de reforma, mantenint en el temps la distribució d’escons provincials esbiaixada i discriminatòria que es va fer en el primer Estatut. I així, el vot dels catalans pot valer la meitat o el doble depenent del lloc on resideixin.

Per això, el Parlament de Catalunya no expressa bé la realitat de Catalunya. La distribució d’escons fa que la nostra cambra autonòmica pateixi un clar dèficit de representació democràtica. La normativa electoral blindada pel nacionalisme sobrevalora el vot d’uns ciutadans sobre uns altres, dopant determinades opcions i trencant el principi d’igualtat democràtica. El Procés independentista ha demostrat aquest desequilibri entre ciutadania catalana i representació en el Parlament. S’ha impulsat des del poder polític sense comptar mai amb majoria social.

A través d’aquesta ILP reclamem a tots els líders polítics catalans que d’una vegada per sempre aprovin una llei electoral justa i equilibrada per a Catalunya, on el vot de tots els catalans tingui la mateixa representativitat en el Parlament de Catalunya i, per tant, valgui el mateix. La crisi del Covid-19 ens obliga a reconstruir entre tots la Catalunya del futur. Però això només serà possible si les nostres institucions recullen bé el sentir de la ciutadania. És hora que el nostre vot valgui el mateix!