PER UNA INFORMACIÓ SANITÀRIA BILINGÜE DAVANT LA PANDÈMIA

 

SCC recorda que hi ha 500.000 ciutadans majors d'edat a Catalunya que tenen dificultats per llegir el català i exigeix a l'administració que comuniqui de forma bilingües les informaciones rellevants sobre la Covid-19. L'entitat denuncia aplicacions sanitàries públiques que estan disponibles només en català.
 

En el context del confinament provocat per la COVID19, l'Observatori de Convivència Lingüística de SCC va consignar diverses queixes ciutadanes sobre la manca de bilingüisme que l'administració catalana aplicava en informacions sanitàries clau en la protecció contra la pandèmia. Certament, si sempre és cabdal que una persona rebi informació sanitària en la seva llengua pròpia, en el context del coronavirus és especialment greu que la informació pública no sigui el 100% en totes les llengües oficials i que l’administració es negui a proporcionar informació decisiva en la llengua de la majoria dels catalans. Aquesta actitud era i és un risc greu per a la salut pública.
 

És imprescindible apropar la informació pública a tots els ciutadans, amb un tracte de proximitat, perquè se’n sentin directament interpel·lats i protegits per les institucions governamentals que contribueixin a mantenir amb els seus impostos, el seu treball i el seu comportament cívic. A més, en cas de pandèmia, és imprescindible emetre informació dirigida a tothom, per assegurar-se que seguiran els estàndards de salut després d’entendre’ls i fer-los propis, ja que la salut pública està en joc.
 

Donada la realitat lingüística de Catalunya és important comunicar en els idiomes amb què se senten identificats la major part dels ciutadans de Catalunya, és a dir, en les tres llengües oficials (català, castellà i aranès), així com amb el màxim nombre possible de llengües de la població nouvinguda, o al menys en una llengua internacional com l’anglès, per arribar així a la major part dels residents a Catalunya.
 

En lloc d’això, des de l’inici del confinament, el mateix 14 de març i fins el final, vam detectar queixes per la informació que donaven el CatSalut i alguns Ajuntament, els quals publicaven els seus comunicats només en català. Per exemple, l’AppP061, creada per fer un seguiment dels contagis, va ser presentada en tres idiomes (català, castellà i anglès), però l’eina principal d‘autocribatge sanitari i de comunicació amb el centre de salut no estava disponible més que en català. Això és especialment sorprenent ja que l’aplicació era l’adaptació d’una de la Junta d’Andalusia, i per tant havia d’existir una versió d’autotriatge prèvia en espanyol. Cal afegir que també el model de declaració responsable facilitat per la Generalitat per circular durant el confinament estava només disponible en català, malgrat que al principi era obligatori.
 

Amb el final del comandament únic es va fer encara més evident el biaix lingüístic dels missatges sanitaris. Tant la Generalitat com molts Ajuntaments semblaven dirigir els seus missatges públics de salut només als catalanoparlants, és a dir, al 36% de ciutadans que viuen a Catalunya. D’aquesta manera, la Generalitat i altres administracions públiques catalanes:
 

1. Van furtar informació clau de salut pública a més de mig milió de ciutadans grans residents a Catalunya que declaren no saber llegir el català i que, d’aquesta manera, difícilment se sentien interpel·lats per les notificacions sanitàries.
 

2. Aquestes administracions van tractar com de segon nivell a una part de la població catalana no catalanoparlant, que no es considera de cap manera ben atesa amb la instal·lació d’una versió del traductor de Google per a espanyol, anglès i francès ales seves pàgines, tal com va fer la Generalitat, amb totes les imprecisions i mancances que comporta un traductor automàtic.
 

3. Pel fet de no donar la informació en l’idioma que una part de la ciutadania entén o sent com a seu, els responsables públics van incrementar entre els catalans el perill que genera el desconeixement. Així, van introduir innecessàriament un element de risc sobre el 64% de la població catalana no catalanoparlant

 

4. Van actuar amb imprudència ja que, degut a la discriminació lingüística, el risc de contagi va augmentar, ja que els virus infecta sense consideracions de llengua i un cop es propaga entre uns ciutadans acaba arribant amb més facilitat a tos.

 

Per tot això exigim que:
 

La informació pública de la Generalitat, dels servies del CatSalut i dels Ajuntaments catalans estiguin íntegrament en les llengües oficials de Catalunya i majoritàries dels seus habitats, així com al menys alguna llengua internacional.
 

També exigim que les traduccions siguin supervisades per personal qualificat en la terminologia mèdica, epidemiològica i de salut pública, no limitant-se a facilitar el traductor automàtic de google, que és una eina útil però insuficient i irrespectuós quan es tracta de facilitar els textos a la llengua de la major part de la població de Catalunya.

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
El desafiament separatista i la governabilitat.

dijous, setembre 1, 2016 - 14:26

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
info@societatcivilcatalana.cat