Societat Civil Catalana considera grotesc que TV3 no vulgui emetre el documental "Dissidents"

La direcció de Televisió de Catalunya (TVC) ha rebutjat la proposta de Societat Civil Catalana (SCC) d'emetre, de forma completament gratuïta, el documental "Dissidents. El preu de la discrepància a la Catalunya nacionalista", dirigit per Fran Jurado i produït per la pròpia entitat.

Amb aquest projecte, Societat Civil Catalana ha volgut donar veu a persones i col·lectius no nacionalistes que, mitjançant diferents estratègies de contramobilització, han estat sistemàticament silenciats, quan no agredits, per dissentir del pensament dominant en l'esfera pública catalana.

L'argument esgrimit per la televisió pública catalana per negar una vegada més la paraula als discrepants ha estat que "un dels criteris que seguim a l'hora d'escollir les produccions documentals que emetem és que no estiguin produïdes directament per entitats, empreses, associacions, col·lectius, sindicats, partits polítics..., ja que, en ser el punt de vista d'una part interessada, fa que no hi hagi prou distància per poder complir amb el rigor i equilibri periodístics que demana el nostre llibre d'estil".

Segons l'opinió de Societat Civil Catalana aquesta resposta supera àmpliament tot allò que és més grotesc ja que sembla donar per fet que aquest rigor i equilibri estan sempre presents en les produccions documentals de TVC. Són equànimes, per exemple, els enfocaments de "Hola Europa!" o "L'endemà"? Es diu que són documentals de tesi i que això justifica l'enfocament unidireccional que els caracteritza. Si acceptem aquesta llicència, ¿on són, llavors, els documentals que sostenen les tesis que aposten per la convivència? Quin és el concepte de pluralisme que realment fa anar el separatisme?

En tot cas, aquesta obsessió dels mitjans públics de la Generalitat de Catalunya per fer callar i/o demonitzar el que dissenteix afortunadament està sent cada vegada més contestada des de diversos sectors de l'espectre polític, des de múltiples col·lectius professionals i des de la pròpia acadèmia. De fet, les denúncies han arribat al Consell d'Europa.

Però, mentrestant, els arguments dels dissidents del nacionalisme a Catalunya segueixen tenint moltes dificultats per obrir-se pas. El motiu és molt clar: les polítiques de comunicació han estat enteses per tots els governs autonòmics catalans com una eina per construir un espai català de comunicació orientat, al seu torn, a la construcció nacional de Catalunya. I els mitjans públics han estat un eix central d'aquesta estratègia, "una veritable estructura d'Estat", com resa el programa electoral de Junts pel Sí.

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
El desafiament separatista i la governabilitat.

dijous, setembre 1, 2016 - 14:26

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
info@societatcivilcatalana.cat