La UAB té judicialment l'obligació d'inscriure a Joves de Societat Civil Catalana-UAB en el seu directori de col·lectius

La seva exclusió podria vulnerar els drets fonamentals a la llibertat ideològica i d'expressió

El Jutjat de la Contenciós-Administratiu número 7 de Barcelona ha dictat una interlocutòria de mesures cautelars que obliga a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a inscriure provisionalment a l'Agrupació de Joves de Societat Civil Catalana de la UAB (Joves SCC-UAB) en el directori de col·lectius d'aquesta Universitat, en considerar que la seva exclusió podria vulnerar els drets fonamentals al·legats pels joves estudiants en l'escrit d'interposició del recurs, especialment a la llibertat ideològica i d'expressió.

El conflicte judicial es va desencadenar el passat 15 de març quan diversos membres de Joves SCC-UAB van presentar un recurs contenciós administratiu contra la UAB per vulneració de drets fonamentals, en negar-los la Universitat la seva inscripció en el directori de col·lectius del Campus de Bellaterra.

Joves SCC-UAB havia sol·licitat la seva inclusió en el citat directori a l'octubre de 2017 i la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va denegar la seva inclusió per resolució d'1 de març de 2018. La raó fonamental en què es basa la no incorporació del col·lectiu és que, segons el parer de la rectora, hi ha evidències que posen de manifest una acció continuada de Joves SCC-UAB que perjudica la imatge de la UAB i dels seus òrgans de govern i que els estudiants falten a la veritat i incompleixen el deure que tenen com universitaris de respectar la institució on cursen els seus estudis.

El recurs plantejat per Joves SCC-UAB destaca que el que s'ha penat amb la seva exclusió del referit directori són els seus pronunciaments públics, crítics amb l'actuació de la Universitat, en relació amb l'absència de condemnes expresses per part del Rectorat de la UAB de les agressions que han patit reiteradament per part de grups de radicals separatistes al campus; així com les declaracions polítiques que l'equip de govern d'aquesta Universitat ha anat realitzant en relació amb el denominat Procés.

L'expedient administratiu aportat per la UAB en el procés judicial revela un seguiment exhaustiu i minuciós de totes les activitats públiques de Joves SCC-UAB en xarxes socials i mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals. Amb aquest seguiment ha quedat demostrat que el que pretenia l'equip de govern d'aquesta Universitat era donar un "escarment" als estudiants per la seva actitud crítica amb la institució. De fet, es va arribar a condicionar la inclusió en el directori a que Joves SCC-UAB modifiquessin de forma substancial "la seva línia de comunicació pública a través de les xarxes socials".

Segons el parer dels recurrents, la Universitat pretenia limitar amb aquest tipus de condicionants la llibertat ideològica i d'expressió del col·lectiu de Joves SCC-UAB. L'acte judical retalla d'arrel aquesta pretensió i els habilita per gaudir dels drets i obligacions que tenen els col·lectius de caràcter associatiu registrats a la UAB. De fet, són més de vuitanta els inscrits i poden desenvolupar amb normalitat les seves activitats al campus. Amb una excepció: Joves SCC-UAB.

Per això, Joves SCC-UAB reclama gaudir també d'aquesta normalitat i, un cop regularitzada la seva inscripció en el directori, anuncia que celebrarà pròximament un acte sobre "Neutralitat institucional i llibertat ideològica", en què es reivindicarà el dret que tenen els col·lectius universitaris de qüestionar, entre altres coses, el que consideren un greu problema de manca de neutralitat institucional en relació amb el procés secessionista.

Condemna enèrgica de SCC

Davant aquests fets, SCC vol manifestar una vegada més la seva radical condemna a la persecució ideològica que pateixen aquests estudiants al Campus de Bellaterra per part de grups de radicals separatistes, que aquest divendres van destrossar la sucursal del Banc de Santander a plena llum del dia.

Alhora, aquesta entitat considera incomprensible i lamenta profundament que el Rectorat de la UAB, en comptes de donar-los protecció, hagi optat per consolidar la infame campanya de recollida de signatures promoguda la passada primavera per l'anomenada "Plataforma Antifeixista de la UAB" amb l’objectiu que Joves SCC-UAB cessi la seva activitat al Campus de Bellaterra.

SCC considera essencial per a la recuperació de la convivència a Catalunya que la veu dels no nacionalistes pugui expressar-se sense sobresalts i molt més en l'àmbit universitari. Per això posa en especial valor la tasca que, contra vent i marea, desenvolupen els estudiants que formen part de l'entitat als qui reitera el seu suport incondicional.

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
El desafiament separatista i la governabilitat.

dijous, setembre 1, 2016 - 14:26

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
info@societatcivilcatalana.cat