Fernando Sánchez Costa, president de Societat Civil Catalana: "Ens preocupa que un partit que defensa la ruptura d'Espanya pugui tenir la clau de la governabilitat"

"ERC ha estat i és un actor decisiu en aquest procés que ens ha robat deu anys de la nostra vida i que ha provocat una dècada perduda de tensió política, decadència socioeconòmica i divisió interna dels catalans".

"El cor de la qüestió no és si es parla o no amb els independentistes, sinó si el futur Govern depèn d'ells.

"Cal parlar des d'una posició estable i forta, no des de la dependència".

"Cal recuperar l'esperit de la Transició: polítics amb trajectòries molt diferents van saber arribar a acords nacionals en nom de el bé comú".

"Hi ha d'haver sintonia entre els partits constitucionalistes per arribar a un acord d'àmplia base i desbloquejar la situació política".

"Societat Civil Catalana ha pagat tot el deute que tenia, ha quintuplicat el seu nombre de socis i s'ha incrementat el nombre de donants."

"La solució a la crisi política no passa per donar més competències a la Generalitat, sinó per incorporar més plenament a Catalunya en la direcció de l'Estat".

"És convenient que a Barcelona hi hagi institucions i estructures de l'Estat. Som partidaris que Barcelona albergui la seu del Senat, d'algun ministeri i d'alguns organismes reguladors".

"En qualsevol negociació és imprescindible que es garanteixi la neutralitat de les institucions públiques, la reforma de la llei electoral, la fi de la immersió lingüística, la despolitització dels Mossos i TV3, el respecte a l'Estat de dret, la renúncia a la unilateralitat i una auditoria de l'Procés ".

"Tsunami Democràtic planeja una acció aquest dimecres que no serà ni cívica ni pacífica"

El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, ha intervingut aquest dimarts en l'esmorzar informatiu 'Fòrum Europa, Tribuna Catalunya', organitzat per Nova Economia Fòrum, on ha realitzat una extensa anàlisi de la situació que es viu a Espanya i, particularment, a Catalunya.

Abans d'entrar purament en matèria, ha agraït al periodista esportiu, Tomás Guasch, la seva presentació elogiant el seu "talent" i "compromís" i la seva disposició "a donar la cara per la causa de la unitat i de la concòrdia", un fet poc comú en "personalitats rellevants" i amb una "gran trajectòria" com ell. Posteriorment, s'ha dirigit, de manera particular, als líders polítics presents: Lorena Roldán, David Pérez, Alejandro Fernández, Manuel Valls, José Zaragoza, Carlos Carrizosa i Josep Bou, entre d'altres, elogiant les seves respectives trajectòries polítiques i recordant a cada un d'ells que "només de forma unitària i amb accions conjuntes es superen les crisis", com ja va passar el 2017.

La política no ho pot resoldre tot, cal mobilitzar-se

El president l'entitat ha fet una crida a la mobilització constitucionalista. Durant el seu discurs ha explicat que la societat no pot esperar que la política ho resolgui sempre tot i que aquesta visió "messiànica" del poder polític és, de fet, "poc democràtica". És més, ha afirmat que "sense el teixit cívic i associatiu no hi ha democràcia".

Sánchez Costa ha lamentat que la societat catalana hagi estat "copada i instrumentalitzada pel nacionalisme" durant anys i que part del constitucionalisme hagi deixat que un "mal menor com el pujolisme ho fos pasturant tot". En aquest sentit, ha explicat que precisament per revertir aquesta tendència va néixer Societat Civil Catalana, perquè "mitjançant una gran organització i mobilització s'aconseguirà plantar cara a aquesta situació decadent, a aquesta hegemonia separatista".

De fet, ha recordat que tant els dies 8 i 29 d'octubre de 2017, com el dia 27 d'octubre de 2019, fa tot just un mes i mig, han estat "històrics" perquè va quedar demostrat que una part important de la societat catalana no està disposada al fet que Catalunya deixi de formar part d'Espanya.

Amb aquest propòsit, ha explicat que des de fa mesos l'entitat està modificant el seu model associatiu per tal de "dotar de més protagonisme i empoderament als socis". De fet, "en un any s'ha quintuplicat el nombre de socis i el nombre de donants s'ha incrementat", després que l'associació hagi fet un gran esforç en "pagar tot el deute acumulat" que tenia.

Futur govern a Espanya

En relació a la formació de el nou govern d'Espanya, el president de Societat Civil Catalana ha reclamat "valentia i responsabilitat" a les forces polítiques constitucionalistes. En la seva anàlisi exhaustiva de la delicada situació, ha afirmat que és fonamental la sintonia entre els partits constitucionalistes per arribar a "un acord d'àmplia base i desbloquejar la situació política". En aquest sentit, ha fet una crida a recuperar l'esperit de la Transició: "polítics amb trajectòries molt diferents van saber arribar a acords nacionals en nom de el bé comú”.

A més ha deixat clar que a tota l'entitat "ens preocupa que un partit que defensa la ruptura d'Espanya pugui tenir la clau de la governabilitat". Sense anar més lluny ha afirmat amb rotunditat que ERC "ha estat i és un actor decisiu en aquest procés que ens ha robat deu anys de la nostra vida" i que ha provocat "una dècada perduda de tensió política, decadència socioeconòmica i divisió interna dels catalans ". Dit això, ha assenyalat que "El quid de la qüestió no és si es parla o no amb els independentistes, nosaltres sempre hem defensat el diàleg entre de la llei, sinó si el futur Govern depèn d'ells" i ha afegit que "cal parlar des d'una posició estable i forta, no des de la dependència".

En aquest sentit ha reclamat que, davant de qualsevol negociació que es produeixi es compleixin les demandes que l'entitat considera d'imprescindible compliment: la neutralitat de les institucions públiques, la reforma de la llei electoral, la fi de la immersió lingüística, la despolitització dels Mossos i TV3, el respecte a l'Estat de dret, la renúncia a la unilateralitat i una auditoria del procés.

Més presència d'institucions de l'Estat a Barcelona

D'altra banda, Sánchez Costa ha assegurat que la solució a la crisi política actual "no passa per donar més competències a la Generalitat, sinó per incorporar més plenament a Catalunya en la direcció de l'Estat". Concretament, ha explicat que "és convenient que Barcelona albergui institucions i estructures de l'Estat, com la seu del Senat i la d'algun ministeri i alguns organismes reguladors".

Tsunami Democràtic

Finalment, ha fet referència a l'acció independentista prevista per a aquest dimarts, amb motiu de la celebració del partit entre el Barcelona i el Reial Madrid. Sánchez Costa ha assegurat que aquest moviment "pretén convertir un esdeveniment esportiu en una acció política" i que "en cap cas serà una acció cívica i pacífica", sinó que pretén "trepitjar els drets dels que pensen diferent i volen gaudir de el partit".

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
El desafiament separatista i la governabilitat.

dijous, setembre 1, 2016 - 14:26

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
info@societatcivilcatalana.cat