"El procés ha acabat i ha fracassat"

El president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol; l'expresident de l'entitat, Rafael Arenas; l'exvicepresident, Joaquim Coll; i l'exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; han presentat aquest dimarts el llibre 'Anatomia del procés'. A l'acte els quatre ponents han coincidit que el procés ha finalitzat, tot i que els líders independentistes continuen tenint com a objectiu la secessió de Catalunya.

José Rosiñol: "Ens preocupa la violència que hi ha als carrers per part de sectors radicals independentistes"

José Rosiñol ha deixat clar que el procés “va fracassar" l'any passat i que a les eleccions de desembre va guanyar el constitucionalisme. A més ha destacat en la seva anàlisi que "el desafiament secessionista ha aconseguit que els catalans constitucionalistes ens haguem unit".

No obstant, ha advertit que el pitjor que està passant en aquest moment és "la violència que hi ha als carrers per part de sectors radicals independentistes" i el fet que des de l'ANC i Òmnium s'estigui "impulsant el control per part de la població independentista de la via pública".

Joaquim Coll: "El que va impulsar el procés va ser la unilateralitat"

Coll ha explicat que el procés va començar al setembre de 2012 i va acabar i va fracassar el 27 de setembre de 2017, després de l'aplicació de l'article 155. Segons l'exvicepresident l'element clau que va impulsar aquesta etapa va ser la "unilateralitat" que, durant cinc anys , va fer creure que “guanyant les eleccions amb majoria absoluta és suficient per a materialitzar la independència comptant, a més, amb el reconeixement internacional”.

Malgrat aquest fet, ha advertit que, en aquest moment hi continua havent "una falta de neutralitat de les institucions, una situació de desgovern i molta gesticulació, però no hi ha desobediència". En aquest moment els independentistes "no tenen estratègia". Malgrat que encara hi ha tensió, "estem en una etapa nova".

Rafael Arenas: "En 2014, el plantejament de dir que volíem seguir a Espanya costava d'assumir"

Rafael Arenas, per la seva banda, ha assegurat que des del 2012 el projecte secessionista es basava en "apartar la Generalitat i als Ajuntaments de l'ordre constitucional" i posar-lo "al servei" de la futura república catalana.

A més ha destacat que el 2012 es van començar a formar entitats constitucionalistes perquè es va començar a visualitzar que "la situació era perillosa" i ha recordat que quan es va crear Societat Civil Catalana el 2014 "el plantejament de dir que volíem seguir a Espanya costava d'assumir" .

D'altra banda, ha deixat clar que l'aplicació de l'article 155 "va ser tardana", ja que es podria haver fet després de la celebració del 9N o del ple del 6 i 7 de setembre de l'any passat.

Enric Millo: "El constitucionalisme ha de ser capaç de donar resposta a la situació actual"

Enric Millo també ha assegurat el procés ha fracassat i que va acabar el 27 de setembre de l'any passat. "L'objectiu dels independentistes és que Catalunya no sigui Espanya, però avui Catalunya segueix sent Espanya", ha assenyalat, i, per tant, "ha guanyat l'Estat de Dret".

No obstant això, l'exdelegat del Govern a Catalunya, que s'ha declarat "fan de Societat Civil Catalana", ha advertit que l'intent dels líders secessionistes d'aconseguir la independència "segueix present i no ens podem quedar sense fer res".

Millo ha explicat que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, pretenia "provocar una col·lisió" amb la finalitat d'aconseguir "generar la idea a nivell internacional que a Espanya no hi ha democràcia ni llibertat". Davant aquest fet, l'Estat "només tenia dues opcions", una era "cedir", una decisió que els independentistes es van arribar a plantejar, "però l'Estat va actuar".

En aquest moment els independentistes "són conscients que han fracassat" i volen en trobar "una sortida al carreró sense sortida en què s'han ficat". Per aquest motiu, ara "el constitucionalisme ha de ser capaç de donar una resposta adequada al que està per venir", ha assegurat.

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
El desafiament separatista i la governabilitat.

dijous, setembre 1, 2016 - 14:26

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
info@societatcivilcatalana.cat