El desafiament separatista i la governabilitat

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.

No hi ha cap dubte sobre la voluntat de desobediència dels que ara ocupen les institucions catalanes. Ho van fer el 9 de novembre de 2014 i l'han ratificat recentment el 27 de juliol de 2016, quan el Parlament de Catalunya va desatendre l'advertència directa i específica del Tribunal Constitucional. No hi ha marge per a especulacions davant unes institucions que incompleixen de manera flagrant la Constitució i les resolucions dels tribunals i defensen de forma explícita la creació d'un Estat en el territori de Catalunya. Els separatistes portaran el seu desafiament fins al final.

La gravetat de les amenaces que s'han llançat i la conculcació dels drets civils que es viu a Catalunya exigeixen una resposta política sòlida i estructurada de les formacions polítiques. No obstant això, el desafiament secessionista no ha merescut encara una reacció unitària de tots els demòcrates espanyols que passa pel compromís a adoptar mesures que permetin l'enfortiment de l'Estat de Dret a Catalunya.

Aquesta manca de consciència té el seu reflex també en les dificultats per aconseguir acords de govern a Espanya. Sense entrar en les fórmules concretes que puguin adoptar-se, resulta descoratjador comprovar com més de vuit mesos després de les eleccions de desembre de 2015 no existeixen indicis de pactes que permetin la formació d'un govern que pugui atendre amb plenitud de competències els problemes que afronta el país i, en particular, la situació de rebel·lia institucional generada pels secessionistes a Catalunya.

Els resultats electorals allunyen a tots els partits i coalicions de la majoria absoluta. Els pactes són imprescindibles, i havent discrepàncies en moltes coses, la immensa majoria dels votants dels grans partits nacionals coincideixen en la necessitat d'evitar un altre cicle electoral i en la defensa de la sobirania nacional, rebutjant les tesis minoritàries dels que defensen la secessió de Catalunya. En aquest mateix sentit s'han manifestat els seus líders polítics.

Existint legítimes discrepàncies en altres qüestions, no hauria d'haver, per tant, dificultat per arribar a un acord que permetés traslladar un missatge de tranquil·litat a la societat en general i establir les bases per a la recuperació de la normalitat perduda a Catalunya.

Per això, des de Societat Civil Catalana instem als partits polítics nacionals a que conciliïn un pacte previ que doni una resposta política al desafiament separatista en la convicció que aquest acord permetrà desencallar també un dels obstacles que, segons sembla, està impedint la formació d'un govern a Espanya. Els punts de l'acord de govern celebrat al seu dia entre el PSOE i C’s i l'acord d'investidura pactat recentment entre PP i C’s en la mesura que garanteixen la unitat d'Espanya i la igualtat entre els espanyols poden constituir un bon punt de partida.

És hora que tots junts, amb convicció i determinació defensem el nostre projecte comú i els principis essencials del nostre règim democràtic. És l'hora en què tots hem d'actuar responsablement.

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
El desafiament separatista i la governabilitat.

dijous, setembre 1, 2016 - 14:26

Dels molts desafiaments a què s'enfronta Espanya en aquests moments, el més greu és el que plantegen els separatistes a Catalunya. Ho és, en primer lloc, perquè afecta l'existència mateixa d'Espanya com a Estat i al manteniment de la comunitat política sobirana que formem tots els espanyols; i en segon terme perquè de consumar-se el terratrèmol polític anunciat pels nacionalistes catalans els perjudicis econòmics i socials afectarien al conjunt dels espanyols i a l'estabilitat europea. Finalment, ho és perquè les administracions públiques catalanes han escenificat el seu rebuig a ser considerades ja com administracions espanyoles i aparenten actuar com a institucions d'un Estat independent.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
info@societatcivilcatalana.cat