04/04/2022
Elda Mata: «Hem suturat una ferida, però hem deixat la infecció»

RTVE

La nova presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), Elda Mata, reconeix que a Catalunya no veu un canvi suficient en el Govern català respecte al procés independentista. «Hem suturat una ferida, però hem deixat la infecció a dins». La recentment escollida presidenta de l’entitat destaca que no ha vist cap canvi pels drets dels catalans que s’han vist «exclosos». Assegura que aquesta realitat catalana es veu «més bé des de fora», però segueix «bullint igual per dins».

En una entrevista al ‘Cafè d’idees’ amb Gemma Nierga, reclama un govern «neutral» que garanteixi la representativitat per a tots els catalans.

«A Catalunya hi ha monolingüisme»

Sobre el pacte per reformar la llei de política llinguista «té poc a veure» amb el compliment de la sentència del 25 % de castellà a les aules. Elda Mata creu que el conseller d’EducacióJosep González Cambray, ha cridat a la desobediència davant aquesta sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: «Ara mateix, a Catalunya, hi ha monolingüisme«. En aquest sentit, Mata denúncia que des del 1978 hi ha hagut zones com a Girona on la gent «no s’atrevia a parlar en públic en castellà». 

Mata lamenta que el català s’utilitza com a una eina identitària i necessita un «enemic» com el castellà: «Si la llengua fos, no una eina identitària sinó per comunicar, ens hauríem posat d’acord«. 

Elda Mata afegeix que les proves que es fan a Espanya per avaluar el coneixement del castellà no usen el mateix tipus d’examen que a Catalunya i que, per tant, no es poden comparar: «Hi ha personalitats del nostre entorn polític que no poden portar una conversació fluida en castellà«. 

La presidenta de SCC recorda que la seva entitat s’ha oposat als indults i ha qüestionat que hagin ajudat a millorar la gestió de l’autonomia: «Què han fet els indults? Estem millor?«. En aquest sentit, assegura que la situació és «pitjor» i que hi ha una inseguretat jurídica que impedeix atreure talent, que marxen les empreses de Catalunya com mostren les comparatives amb comunitats autònomes: «Tenim una decadència a Catalunya horrorosa, amb pitjors indicadors».

La deriva que porta la Generalitat fa que continuïn marxant empreses, assegura la líder de SCC.

«Ja hi ha moltes altres taules amb llum i taquígrafs»

La presidenta de SCC no creu que la taula de diàleg serveixi per «solucionar el conflicte» i n’ha minimitzat els seus efectes: «No és una qüestió de confiança amb la taula de diàleg, és una qüestió de veure resultats».

Considera que ja hi ha moltes altres taules «amb llum i taquígrafs» i insisteix a reclamar que l’únic camí és el respecte a l’estat de dret i a la Constitució. En aquest sentit, considera que Vox té cabuda a SCC «mentre es comparteixin els mateixos objectius i propòsits dins la llei». I ha recordat que és un partit amb representació parlamentària.

RTVE (Cafè d’Idees). Entrevista de Gemma Nierga. Redacció de notícia: Web RTVE.

Elda Mata: «Hem suturat una ferida, però hem deixat la infecció»

Newsletter

Quiero recibir información