22/06/2021
Societat Civil Catalana expressa la seva profunda decepció i lamenta l’aprovació dels indults
Societat Civil Catalana expressa la seva profunda decepció i lamenta l’aprovació imminent dels indults als líders independentistes condemnats per sedició. Des de fa setmanes hem expressat la nostra ferma oposició a la concessió d’una mesura de gràcia per a la qual no es donen les condicions mínimes que garanteixin la seva orientació a la utilitat pública.

La nostra oposició i rebuig té raons clares: la sentència als líders del Procés per part del Tribunal Suprem es va dictar després d’un judici just, públic i obert, atenent a totes les garanties i tots els procediments processals. Els fets sentenciats van revestir una enorme gravetat, van afectar el cor de la nostra democràcia constitucional, van ser conscientment preparats, van vulnerar drets fonamentals i van tenir greus conseqüències socials, econòmiques i polítiques. No hi ha hagut, a més, clar penediment i rescabalament, sinó apel·lacions al fet que «ho tornarem a fer».

Societat Civil Catalana lamenta també que la mesura s’aprovi després d’una inacceptable humiliació a la democràcia constitucional espanyola per part de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que hauria de portar a l’assumpció immediata de responsabilitats en les més altes instàncies diplomàtiques.

La situació condueix a una sensació d’abatiment en una part important dels catalans que van defensar cívicament el pacte constitucional durant la tardor de 2017. És el nostre dret exigir que el Govern d’Espanya conegui i es faci càrrec d’aquest sentiment estès i obri de manera ràpida vies perquè aquesta part substantiva de la ciutadania catalana se sàpiga reconeguda en la seva existència i escoltada en les seves demandes. Durem a terme totes les accions cíviques i democràtiques necessàries per a no tornar a ser mai moneda de canvi.

El diàleg polític no pot consistir en un regateig ni en una espiral d’acontentament amb l’independentisme. Ha d’atendre a totes les veus de la societat i ha de produir-se en el marc dels Parlaments, de les Corts i d’aquelles vies previstes per la Constitució. Ha d’atendre, molt particularment, les demandes d’aquells que durant dècades hem patit la invisibilització permanent del nacionalisme i la passivitat habitual del poder central.

Finalment, volem expressar el nostre agraïment a les institucions de l’Estat que van parar la insurrecció independentista de 2017 i reiterem el nostre compromís amb la Constitució, la separació de poders i la reconstrucció de la convivència a Catalunya.

Newsletter

Quiero recibir información