16/03/2021
Construeix el gran Mapa Digital de la Història Comuna

Durant anys, el nacionalisme separador s’ha centrat en recordar i commemorar únicament aquells fets, moments i llocs històrics que evocaven la fractura entre Catalunya i la resta d’Espanya. S’ha fomentat així una consciència històrica parcial i esbiaixada, orientada a la ruptura i la desconnexió.

Per això, i d’acord amb aquest gran objectiu fundacional d’enfortir els vincles culturals entre els catalans i la resta d’espanyols, la nostra entitat posa en marxa un projecte audiovisual ambiciós que serà fruit d’un gran esforç col·lectiu: el Mapa Digital de la Història Comuna. Comencem aquesta marxa sota la direcció de la catedràtica emèrita María Ángeles Pérez Samper i en col·laboració amb l’entitat amiga Historiadors de Catalunya

Es tracta d’un projecte de realitat augmentada lligada a la geolocalització, que es concretarà progressivament en una web i en una aplicació. L’objectiu és que un pugui recórrer els carrers i paisatges de les nostres ciutats i pobles i anar descobrint llocs de memòria on van viure personatges, es van desenvolupar esdeveniments o es van produir obres culturals i científiques que són llegat de la nostra història comuna. D’aquesta manera la nostra geografia actual «s’ampliarà virtualment” amb el revestiment de la història i la cultura compartides, des del segle XV fins a l’actualitat.

A través dels suports digitals, els edificis i llocs actuals es convertiran per a l’interessat en espais de commemoració històrica. Els espais remetran a biografies, vídeos, quadres, textos, cançons i imatges que un podrà consultar en l’aplicació mentre passeja per les nostres ciutats. Progressivament construirem així un gran mapa digital de continguts audiovisuals i d’història compartida, amb una enorme potencialitat cultural, turística i lúdica.

Aquest projecte no és una obra per encàrrec, sinó que ha de ser fruit d’un gran esforç cooperatiu. Ens agradaria dur-ho a terme al costat de centenars d’especialistes en història, cultura i ciència. Molts de vosaltres coneixeu molt bé un esdeveniment, un espai o un personatge (polític, literari, empresarial, científic, músic, etc.). La col·laboració de molts pot resultar en un veritable atles històric popular propi del segle XXI.

A tots aquells que us agradi la història i la creació cultural, us animem a participar com a voluntaris en aquest projecte. Si voleu posar el vostre granet de sorra en aquest gran mapa de la història comuna i participar en l’elaboració dels primers itineraris del record, podeu escriure a expansio@societatcivilcatalana.cat. Convocarem la primera reunió en línia d’explicació molt aviat. Farem una obra que valgui la pena i ho gaudirem.

Newsletter

Quiero recibir información