10/03/2021
Només un de cada deu catalans avala el model d’immersió lingüística

– SCC presenta al Senat una enquesta realitzada per GAD3 que palesa que una indiscutible majoria de catalans rebutja el model d’immersió lingüística i reclama major presència del castellà i l’anglès. 

– Els catalans valorarien positivament una prova comú de castellà a l’Estat al final de l’ESO y sol·liciten que la llengua de primera escolarització sigui la dels pares.

La immensa majoria de catalans rebutja el model lingüístic propugnat per la Generalitat durant els darrers decennis. És la principal conclusió d’una enquesta de l’Observatori Electoral de Catalunya (lligat a SCC) realitzada per GAD3 en la primera setmana de desembre i presentada aquest matí per Societat Civil Catalana al Senat.

D’acord als resultats d’aquest estudi, «el model d’èxit i consens» que sempre ha propugnat el nacionalisme català -amb una educació «bàsicament en català» – compta amb el suport de el 9% dels catalans, mentre que la immensa majoria prefereix un sistema trilingüe (64%) o bilingüe (21%), en proporció similar de català i castellà.

De fet, l’estudi precisa encara més l’opinió dels catalans. Per a la immensa majoria és molt insuficient el sistema que la setmana passada van blindar els tribunals ( «tot en català excepte l’assignatura de castellà i una o dues troncals més»). Tot i que el nacionalisme consideri que aquest 25% d’espanyol és un «atac a la llengua i a l’educació catalana», la majoria de la ciutadania catalana considera que es queda curt i aposta clarament pel bilingüisme equitatiu o el trilingüisme en proporcions variables .

Aquests resultats no són cap sorpresa, sinó que confirmen plenament dues enquestes prèvies de l’Observatori Electoral de Catalunya -realitzades per GAD3 el 2015 i GESOP el 2017-, de manera que es poden considerar unes conclusions consolidades demoscòpicament i temporalment, ja que reprodueixen una fotografia estable de més de 4.000 catalans entrevistats durant els últims cinc anys.

L’enquesta presentada avui al Senat revela que la majoria de catalans (80%) no considera que hi hagi discriminació per raó de llengua a Catalunya. Un 60% pensa també que l’actual model lingüístic no perjudica la vida personal o laboral, encara que un 33% sí que creu que el sistema d’aprenentatge bàsicament en català «dificulta alguns aspectes del desenvolupament de la meva vida laboral, professional o social».

Els resultats d’aquesta enquesta trenquen altres tabús del discurs oficial sobre l’ús de la llengua a l’escola. Un 60% de la ciutadania sosté que «la primera llengua de contacte educatiu hauria de ser la llengua dels pares». La Generalitat s’ha negat sempre a reconèixer aquest dret, emparat per la UNESCO i la legislació estatal. Al mateix temps, gairebé dos de cada tres catalans defensen l’existència d’una prova comuna d’espanyol al final de l’ESO a tot l’Estat. En el que hi ha gairebé plena unanimitat és a l’hora de rebutjar (82%) la política de multes lingüístiques de la Generalitat.

El president de Societat Civil Catalana ha presentat als mitjans l’enquesta després de compartir-la amb els grups parlamentaris. Ho ha fet acompanyat de la presidenta de l’Associació per una Escola Bilingüe, Ana Losada. Per a Fernando Sánchez Costa, «el que aquesta enquesta revela és una cosa tan senzilla com que els catalans volen la millor educació per als seus fills, i saben que això està molt lluny de sistema d’imposició monolingüe blindat per la Generalitat. El bilingüisme i el trilingüisme no poden ser un privilegi d’elit sinó un dret per a tots. El Govern d’Espanya encara és a temps d’escoltar la veu de la ciutadania catalana i recuperar el caràcter vehicular del castellà a la LOMLOE».

Per la seva banda, la presidenta de l’AEB -Ana Losada- ha assegurat que aquesta enquesta reforça socialment la sentència recent del TSJC sobre l’ús de les llengües a l’escola catalana. «D’acord a la sentència i a la voluntat de majoria de catalans, la Generalitat ha de prendre immediatament les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes rebin de manera efectiva l’ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials. Els percentatges són determinats per cada centre però no poden ser inferiors a l’25% en cadascuna de les llengües oficials «.

Resumen executiu de l’enquesta de GAD3: https://drive.google.com/file/d/1w-QEj3JC5wN6uyQwResQkq1YW5bJp_fm/view?usp=sharing

Newsletter

Quiero recibir información