ORGANITZACIÓ  ·  COMUNICATS   ·  DOCUMENTS   ·  CONTACTA ·  CAST    

Som la plataforma social que representa la unitat en la diversitat

La Catalunya (oportunament) silenciosa

Entre els no independentistes solem referir-nos al terme "Catalunya silenciosa" per parlar de tots aquells que, tot i no estar d'acord amb el procés secessionista, no fan pública la seva posició. Però és un altre tipus de silenci el que avui ens competeix: el de l'equip de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Govern de la Generalitat davant els brutals actes de violència que tenen lloc a la universitat i dels quals jo he estat tant testimoni com a víctima.

Perquè és gràcies a aquest silenci, que en qualsevol societat sana indignaria a tota la població, que hem arribat fins aquí. Al cap i a la fi aquestes coses, com ja he esmentat anteriorment, no tenen per què passar a més si hi ha una societat i uns governants que actuen com extintor, però és que qui hauria apagar el foc porta anys diluint les seves responsabilitats, quan no directament tirant llenya. I mentrestant, no només estem normalitzant una situació absolutament anormal, sinó que els encaputxats semblen no conèixer cap tipus de límit, atrevint cada vegada més a fer passos pel camí de la violència. La pregunta que estem obligats a fer-nos és per què, per què el Govern de la Generalitat i l'equip de la Universitat Autònoma de Barcelona els costa tant denunciar una agressió ideològica que fa els agredits no som afins a la seva causa.

Se m'ocorren tres explicacions possibles. La primera: no condemnen per por, com crec que és el cas principalment de l'equip de la UAB. Cal recordar que el SEPC, impulsor de l'agressió, ja ha causat disturbis i destrosses en el mobiliari públic més d'una vegada, i és lògic (encara que en absolut justificable) que el rectorat estigui temorós d'aquesta gent. D'altra banda cal recordar que el partit polític vinculat a aquesta associació (la CUP) és aritmèticament clau per aprovar els pressupostos d'un Govern feble que ha aconseguit guanyar-se un cordó sanitari per part de la resta de l'oposició. Diem molt això que "radicals hi ha a tot arreu", i és cert, però és que la ultradreta parlamentària (per sort) és inexistent a Espanya, mentre que Catalunya porta any i mig governada de facto per l'extrema esquerra antisistema, sense que això sembli preocupar a molta gent.

Una altra explicació possible és que al Govern li incomodi denunciar aquest tipus d'agressions perquè és molest admetre que aquests extremistes són "dels seus". Bona part del nacionalisme porta anys utilitzant un discurs demonitzador contra tots els que no combreguen amb el seu credo, tractant-nos despectivament de "fatxes". La lògica que hi ha darrere d'això és: "com en les vostres manifestacions es cola gent d'extrema dreta, és que vosaltres també sou d'extrema dreta". Si admeten que efectivament a les seves files també hi ha radicals i violents, què ens impedeix donar-li la volta al seu argument i dir-los que tots ells són uns matons totalitaris? Jo sempre he criticat les generalitzacions per injustes i simplistes, i crec de debò que la immensa majoria de l'independentisme és democràtic. Ara, amb tant silenci còmplice no m'ho estan posant gens fàcil.

No obstant això, cada vegada que aquests violents fan una pintada a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya, Carles Puigdemont triga menys d'un segon a fer un tuit condemnant-ho. Sembla doncs que aquí hi ha un tercer factor que influeix: la ideologia política de les víctimes. El problema no són només els agressors, sinó també els agredits; els catalans obertament crítics amb l'independentisme fa temps que no som tractats com a ciutadans de ple dret en la nostra pròpia terra. Les agressions que puguem patir als nostres líders polítics no els indignen, la qual cosa no vol dir que les aprovin, però no les consideren prou rellevants com per condemnar-les. En paraules del President: "no hi ha violència de veritat", ni tan sols quan uns ultres molen a puntades de peu a dues seguidores de la Selecció Espanyola. Potser el problema és que la "violència de veritat" només és contra els "catalans de veritat" i com a ciutadans de segona (¿estrangers potser?) que som no entrem en aquesta categoria.

Les sis vegades que hem estat agredits a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hem demanat públicament al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que condemni els fets. Mai se'ns acudiria demanar-li que s'adhereixi a una manifestació nostra, ja que som conscients que dista molt dels nostres postulats, però crèiem que tenia el mínim de respecte democràtic per a nosaltres com per complir aquest mínim. Ara, després de sis intents fallits, només vull demanar-li un altre favor. Atès que ja he perdut l'esperança que ens de qualsevol tipus d'empara, com a mínim, tingui la decència de no dir que tot el que fa és "per la democràcia". Ha perdut vostè tot el dret a parlar d'això.

 

Ernesto López Vallet

 

*Aquí acaba l'article, però si m'ho permeten m'agradaria fer alguna cosa inusual i llançar una petició al lector. Si està vostè d'acord amb el que acaba de llegir, acudeixi a la manifestació convocada per Societat Civil Catalana aquest diumenge 19 de març a la Plaça Urquinaona en defensa de la democràcia, la llibertat, i la convivència. Atès que el Govern no ho farà, ens correspon a nosaltres defensar els nostres drets i llibertats.

Editorial SCC

Joves dissidents a la UAB.

dissabte, desembre 17, 2016 - 13:50

En un context en què l'espai públic en general i l'educatiu en particular estan copats pel nacionalisme, l'emergència al campus de Bellaterra d'un petit col·lectiu d'estudiants que alça la veu en defensa de la convivència de Catalunya amb la resta d'Espanya ha resultat impossible de digerir per als cadells més reaccionaris del separatisme i del (sorprenentment) autodenominat "antifeixisme" que fins ara, i des de fa massa temps, campaven al seu aire per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Millorar Espanya o destruir Catalunya.

dimecres, novembre 16, 2016 - 18:25

Des de Societat Civil Catalana volem expressar la nostra preocupació pel fet que una part significativa dels càrrecs i autoritats locals i autonòmiques a Catalunya estiguin utilitzant impròpiament el seu poder per emprendre accions manifestament il·legals incorrent, alhora, en un evident malbaratament de recursos públics. Ens sembla especialment condemnable la vulneració del principi democràtic de neutralitat de les institucions, on els símbols partidistes desplacen amb freqüència als oficials de tots els catalans, es fan apel·lacions a la desobediència i a la transgressió de les lleis i resolucions dels òrgans judicials, i es fomenta el menyspreu a l'actual marc constitucional tractant de devaluar la seva transcendència i rellevància.

El populisme nacionalista està incorrent en un clar i manifest abús del poder que posseeix. Els seus dirigents públics s'aprofiten del càrrec i de les atribucions inherents al mateix davant dels quals es troben en situació de dependència o subordinació i tracten, a més, d'influir en els ciutadans en benefici d'una determinada ideologia. És corrupció política de caire totalitari.
Puigdemont no pot seguir sent el president de la Generalitat.

dimecres, setembre 28, 2016 - 23:09

Societat Civil Catalana mostra la seva preocupació pel pla de govern que ha presentat avui Carles Puigdemont davant el Parlament de Catalunya.

En la seva intervenció el Sr. Puigdemont ha afirmat que el Govern de la Generalitat ja treballa en l'elaboració de tot allò que cal per procedir a la declaració d'independència de Catalunya. Es tracta d'un desafiament exprés no només a la Constitució sinó també al Tribunal Constitucional, que ha anul·lat el full de ruta secessionista i ha prohibit que es doni qualsevol tipus de suport al procés de secessió.

El projecte de govern que s'ha presentat davant la Cambra autonòmica no és més que el detall d'un cop d'Estat que implicaria la ruptura unilateral de la sobirania espanyola i l'intent d'imposar sobre Catalunya i els catalans l'autoritat dels secessionistes en contra tant del Dret intern com del Dret internacional.
Raons per al bilingüisme.

dijous, setembre 8, 2016 - 21:01

La qüestió del bilingüisme ocupa i preocupa a molta gent a Catalunya. Des de Societat Civil Catalana considerem que és un tema cabdal sobretot en un moment en què s'ha trencat el consens que sobre aquesta qüestió –aparentment- existia. Però el debat és polèmic no en la seva essència, sinó en la seva concreció. És a dir, no en la qüestió de si el bilingüisme com a realitat social hauria de ser considerat com a una riquesa o, al contrari, com a una dificultat. En aquest punt, l'acord segueix sent molt generalitzat –al marge dels sectors ultranacionalistes més descordats que afirmen que el bilingüisme mata-. Acord en el sentit d'entendre que és un tret distintiu i positiu de la societat catalana. Però sí, en canvi, el tema és polèmic i incòmode per a molts en la seva concreció, en la forma com aquest bilingüisme hauria d'estar reflectit a la regulació legal, a l'escola i a la vida pública i cultural en general. Ho veiem, per exemple, en l'absurda negativa a no permetre la vehicularitat del castellà a l'ensenyament i en la voluntat política d'excloure'l de l'espai públic institucional.
Agenda SCC


dimecres, setembre 20, 2017

Casa Joan Miret (Rambla Nova, 36, 43004, Tarragona)

dimecres, setembre 20, 2017

Casa de Cultura (C/Castellví, 8, Sant Cugat del Vallès, 08013, Barcelona)

dimecres, setembre 20, 2017

The Chancellor's Hall - Senate House (Malet Street, WC1E 7 HU, Londres, Regne Unit).

Noticias

dimecres, setembre 20, 2017 - 09:58

Societat Civil Catalana ha celebrat aquest dimarts l'acte 'El referèndum unilateral independentista, una trampa antidemocràtica'. La conferència, organitzada i presentada pels joves de l'entitat, ha comptat amb les intervencions del president de l'associació, Mariano Gomà; l'exvicepresident, Joaquim Coll; l'exdiputat de Ciutadans, Jordi Cañas; i el professor universitari, Joan López.
dimarts, setembre 19, 2017 - 18:01

Excma. Sra. Inés Arrimadas
Presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans

Excm. Sr. Miquel Iceta
Primer Secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya

Excm. Sr. Xavier García Albiol
President del Partit Popular de Catalunya

 

Barcelona, a 19 de setembre de 2017

Benvolguts/da,

 
dimarts, setembre 12, 2017 - 09:59

Societat Civil Catalana ha elaborat un estudi mitjançant el qual ha comptat el nombre de persones que han acudit a la manifestació de la Diada i xifra la participació en 225.000 assistents.

L'associació ha realitzat l'estudi a través del seu Observatori de resultats electorals, en què participen tècnics de diferents disciplines.
dijous, setembre 7, 2017 - 09:35

L'entitat exigeix ​​la dimissió de la presidenta de la cambra catalana i que es convoquin eleccions anticipades i recorda que seguirà treballant en defensa de la democràcia i la Constitució
dimecres, setembre 6, 2017 - 09:46

L'entitat va presentar fa tres mesos, juntament amb Advocats Catalans per la Constitució, una denúncia amb la intenció que tornessin els diners públics utilitzats pel 9N
dilluns, setembre 4, 2017 - 09:23

El vicepresident de Societat Civil Catalana, José Domingo, ha assegurat aquest divendres que "no se celebrarà un referèndum legal i vinculant perquè no compta amb l'empara de cap llei formal que el convoqui". De fet, ha assenyalat que si s'aproven les lleis secessionistes en els pròxims dies, el Tribunal Constitucional les suspendrà i la Generalitat haurà d'acatar la decisió.
 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
comunicacio@societatcivilcatalana.cat

Informació d'interès

Agenda d,activitats
Documents

 

Avís Legal

 

Política de privacitat
Bases legals