ORGANITZACIÓ  ·  COMUNICATS   ·  DOCUMENTS   ·  CONTACTA ·  CAST    

Som la plataforma social que representa la unitat en la diversitat

Al contrari que a molts, a mi no em molesta admetre els èxits del moviment independentista. Ja són cinc anys consecutius que els nacionalistes mobilitzen centenars de milers de persones a les seves multitudinàries manifestacions i, si bé les xifres sempre estan inflades, segueixen sent moltíssims. Cal reconèixer que el moviment independentista ha retornat a molta gent la il·lusió per la política i, en una època de desecant com en la que estem, això és meritori. Ara bé, sí que m'agradaria demanar als líders independentistes que vagin amb compte, ja que, vist des de fora, el moviment que ells dirigeixen comença a mostrar ticks molt perillosos


Anticipar el fracàs
Els sondejos de la Universitat del País Basc, l'Euskobaròmetre, confirmen una pronunciada tendència a la baixa dels que persegueixen la secessió. El 41% el 1995, al 37% el 2000, fins a l'actual 24% enfront d'un 63% dels ciutadans que, per contra, tenen poc o cap desig secessionista. L'independentisme està en mínims històrics. Durant dècades, però, tant el nacionalisme basc com una part de l'esquerra espanyola insistien en l'existència d'un "conflicte polític" que només podria resoldre mitjançant l'exercici de l'autodeterminació. Vist en perspectiva, que lluny queda el desafiament sobiranista encapçalat per Juan José Ibarretxe.
 

Empar Moliner o la pirotècnia cultural
Fa molts anys, quan la televisió era més pobre en oferta i rica en contingut cultural ja que no hi havia més, en un programa diari, crec recordar que portava per títol 'Tengo un libro en las manos', Joaquín Soler Serrano, el presentador conductor, va ensenyar a molta gent amb les seves anàlisis i comentaris a acariciar les seves tapes, descobrir la seducció de passar les pàgines, fer volar la imaginació amb la lectura estimant i respectant aquest objecte com a font de saviesa i transmissió de la cultura de l'home. No importava la temàtica ja que tan sols bevent en les fonts de l'escriptura es trobava la cultura i la història de l'home des que va aprendre a deixar constància escrita del coneixement.
 

Els nostres símbols, els nostres drets

El passat 5 de març s'inicià a Vilanova i la Geltrú la campanya de Societat Civil Catalana 'Els nostres símbols, els nostres drets', dirigida a reclamar la presència en els ajuntaments i altres administracions de Catalunya les banderes espanyola i europea. Es tracta d'una campanya que combinarà peticions populars, l'impuls de mocions que exigeixin la reposició de les ensenyes que han estat retirades en alguns edificis públics d'aquesta Comunitat, i la convocatòria de concentracions ciutadanes.

Llegir més


De plebiscitàries a constituents
El resultat de les eleccions catalanes del passat 27 de setembre no només va acabar forçant la sortida d'Artur Mas de la Generalitat, sinó que ha situat a Junts pel Sí i la CUP davant d'una greu contradicció argumental que els demòcrates no hauríem de deixar de subratllar.
 
 

Macartisme a Catalunya

Fer política des de la societat civil no enquadrada en un pla preestablert et dóna una visió privilegiada i, moltes vegades, ingènua de la realitat. Bé és cert que de tant en tant algú se t'acosta i et xiuxiueja a cau d'orella: «Una cosa fa pudor de podrit a Catalunya»; però els que, com jo, creiem profundament en la democràcia, passant per la formalitat «rawlsiana», la deontologia kantiana i acabant en l'utilitarisme humanista de Mill, ens solem prendre aquests comentaris com benintencionades exageracions, com una cosa inconcebible en una democràcia moderna, on les llibertats del ciutadà són una cosa tan substancial al sistema democràtic que ningú, per molt convençut que estigui, per molt ideologitzat que sigui, mai entrarà a la «sagrada esfera privada» de l'individu.


Què necessita Espanya?
Fem un exercici que podria ser titllat d'excèntric, atípic i gairebé revolucionari. Després de les eleccions generals del 20-D i vistes les alternatives capaces, o no, de conformar Govern, responguem a una pregunta: ¿què és el que més convé a Espanya i als espanyols? Potser aquest sigui un plantejament insòlit, tant com ho és el risc que la societat espanyola s'aguditzi la seva anomia, el seu lliscament cap a un desgovern que alimenti les tendències centrífugues i populistes del nostre sistema polític.
 

Reconeguem-nos democràticament

Tinc la sensació que el debat sobre els avantatges o riscos de la secessió s’ha esgotat després de tres anys de parlar-ne a bastament. S’ha esgotat no tant la possibilitat de seguir argumentant com les ganes de tots plegats de continuar fent-ho. Bàsicament perquè la sensació que hi plana és que som en un debat infinit i circular. Com que la hipòtesi de la separació s’ha allunyat a mitjà termini pels resultats electorals del passat 27-S, seguir debatent sobre els costos o beneficis d’aquest escenari ha perdut interès.

Llegir més


Turbi panorama

Fa uns dies vaig publicar una reflexió sobre que considera arribada l'hora de la generositat, en la qual partits i formacions haurien de dedicar els màxims esforços per entendre, almenys en els temes fonamentals del país que afecten a tots per igual. Defensava que, un cop conclosa la contesa, allunyats ja dels insults, falsedats i promeses sempre de cara a la galeria, era el moment de dedicar-se realment a trobar tot allò que ens uneix i ens cal amb urgència en l'actual moment.

Llegir més


Allò que el 'procés' ens roba
El pacte in extremis que ha portat a la presidència de la Generalitat a Carles Puigdemont, un personatge que ja té moltes coses que aclarir respecte al seu currículum i els seus negocis, és una manifestació de la resistència a deixar anar el poder d'un moviment nacional que s'ha convertit en un règim amb greus mancances democràtiques, decadent, però amb una cohort de paniaguados que s'aferren al poder a qualsevol preu. Em refereixo a l'entramat social que viu de la subvenció i que té en els mitjans de comunicació el seu nucli dur.
 

 

SOCIETAT CIVIL CATALANA
Asociación Cívica y Cultural

Còrsega 270, 3r 5ª
08008 Barcelona
SPAIN

T · +34 93 624 32 37
comunicacio@societatcivilcatalana.cat

Informació d'interès

Agenda d,activitats
Documents

 

Avís Legal

 

Política de privacitat
Bases legals